2/7/07

Bella Formentera


La setmana passada vaig estar a Formentera i vaig haver de mirar al meu voltant, el rellotge, el bitllet, les meves amigues i convènce'm i afirmar-me a mi mateixa que estava al destí escollit.

A banda i banda hi tenia italians: nens, nenes, homes, dones, joves... de totes les edats, però italians.

Realment és decevedor anar, ni que sigui per passar-hi uns dies, a un lloc i que costi trobar algú que et parli amb la llengua d'allà, que no sigui possible trobar cartells, fullets, indicacions i gent que parli amb la llengua autòctona del lloc.

Formentera és una illa que té uns 7.000 habitants durant tot l'any (1.000 dels quals són de procedència extrangera), però que durant la temporada turística aquesta xifra es dispara. La major part dels visitants de l'illa són de procedència europea (anglesos, italians, alemanys, etc.) i i també procedents de l'estat espanyol.

Així doncs, essent un lloc turístic, és normal que el personal i les infraestructures vagin encaminades a atendre quanta més gent millor. Ara bé, allò que per mi és més sorprenent és que els cartells dels restaurants, les cartes, els fullets, etc. estiguin gairebé en només dos idiomes: l'italià i l'anglès. I que en un establiment et parlin directament en italià i hagis de fer tu l'esforç de parlar castellà perquè t'entenguin alhora de demanar allò que es desitja.

L'altra cara de la moneda es viu a Itàlia, on a la premsa ha aparegut un article al diari El Corriere della Serra on es diu que
Formentera non vuole più gli italiani (Formentera no vol més als italians).

La notícia es basa en diverses conclusions i en dades d’opinió extretes del document del Pla de Màrketing de Formentera, i està escrita amb to relativament sensacionalista, destacant que el document estratègic culpa els italians de la caiguda del turisme alemany i que proposa potenciar el turisme espanyol i fins i tot el britànic. De fet el diari italià troba irònic que es vulgui promocionar l’illa entre els britànics a la vista del que fan a Eivissa. Sens dubte un article que ha generat preocupació entre els operadors turístics que treballen amb el turisme italià. Aquest és actualment el principal mercat turístic per Formentera i ha estat objecte de campanyes de promoció importants.

Així doncs Formentera, una illa cada cop més italianitzada, és vista per als italians com un lloc on no se'ls vol. No sé pas, doncs, com seria una illa on es rebés els italians amb els braços oberts.