4/7/07

Que treballi la termodinàmica


La informació és una eina, una arma i és com la plastilina, la pots estirar, arronsar, barrejar amb altres colors, fer formes i adaptar-la a allò que vols fer.

No cal que doni gaires exemples, només cal analitzar com els diversos mitjans de comunicació informen d'una mateixa notícia. Per exemple, parlant del proper esdeveniment esportiu de l'any, el Tour de França, esperat i anhelat per molts seguidors durant tot l'any, els diaris esportius del nostre país, defineixen aquesta propera edició (després de com va ser el Tour passat) com: " El Tour, un espacio reservado para héroes" (Diari Sport), "Bajo la sombra del terrorismo y el dopaje" (Mundo Deportivo), l'espectacle està servit.

De la mateixa manera que la informació es pot tergiversar, també es pot adequar a allò que es vol explicar, donant-li la volta, i allò que en un principi sembla evident, passa a ser una fal·làcia.

Us poso per exemple el següent text:

Per les lleis de la Termodinàmica, tots sabem que una caloria és l’energia necessària per passar 1g d’aigua, de 21’5º a 22’5º. No és necessari ser un geni per calcular que si l’home pren una copa d’aigua gelada (200ml o 200g), aproximadament a 0º, necessita 200 calories per posar-la a 1º.

Perquè hi hagi un equilibri tèrmic amb la temperatura corporal, seran necessàries unes 7.400 calories perquè aquests 200g d’aigua arribin als 37ºC de la temperatura corporal (200g x 37ºC). I per mantenir aquesta temperatura el cos utilitza la única font d’energia disponible: el greix corporal. (Les greixines!!!!!). O sigui que es necessita cremar massa greixosa per tal de mantenir la temperatura estable.

Així doncs si una persona beu una pinta de cervesa (aproximadament 500cc) a 0ºC de temperatura, perdrà unes 17.500 calories. Ara bé, s’hand e tenir en compte les calories que porta la pinta de cervesa, que són aproximadament 1.000cal/500cc. Si es resten aquestes calories guanyades a les perdudes, tindrem que el balanç final és que es perden 16.500cal. Òbviament quan més freda està la cervesa, més pèrdua hi ha de calories.

Això sembla més efectiu que anar en bicicleta, córrer o fer spinnig! Aprimar-se és senzillíssim i còmode, només cal beure cervesa ben freda, en grans quantitats i deixem que la termodinàmica faci la resta.

FONT: Traducció d’un e-mail.

3 comentaris:

Marc ha dit...

Hola Txell!
El blog està molt bé, i a més hi ha un enllaç al nostre, quina vergonya...

Però això de la termodinànica no ho veig clar del tot! hi ha un error.
Ah! suposo que és de la falacia que parles no?

MHB ha dit...

Eiii, que ja veig on falla lo de què una pinta de Guinness consumeix calories.

Una pinta de Guinnesss es recomana servir-la a 6º, per tant, són 31º els que l'escalfarem quan la assaborim (si és amb bona companyia millor).
Suposem que suposéssim que som suposadors: si gastem una caloria per escalfar un grau un gram de cervesa, necessitaríem 15.500 calories per esclafar tota la pinta de Guinness. Ara bé, una pinta de Guinness aporta unes 295kcal, és a dir, 295.000 calories, de manera que, si fem el balanç, 279.500 calories guanyades (sense tenir en compte el que suposa està parlant, gesticulant, dur-se la pint a la boca, etc.)

Em sembla doncs que l'única manera que aquesta relació és certa és amb l'aigua, ja que aquesta sí que no aporta calories.

PD: algun voluntari/a per anar a fer unes pintes de Guinness sortint del gimnàs?

MPC ha dit...

Ja veig que això de la Guinness atrau el personal... Bé, 2 dels meus 3 visitants a la pàgina, és clar..

Vinga, ànims que ja estem a divendres, i gora San Fermín!!