3/7/07

Puja al monopatí del Bread & Butter



Durant aquest cap de setmana té lloc a Barcelona una edició més de la Fira
Bred & Butter, un esdeveniment imprescindible per a tothom qui vulgui estar a la última sobre cultura urbana.


Bàsicament és una fira sobre moda però no només sobre roba i complements, sinó també sobre tot allò relacionat amb allò que és modern i que fa que algú ho sigui, o que senzillament sigui un cutre. Em refereixo a la música, art, festa, etc.

En una entrevista publicada al Periódico, Steven Vogel (Londres, 1979), expert en moda urbana i participant en la BBB, explica que "el fenomen de la moda urbana va néixer a principis dels anys 80 a Manhattan, quan un grup de gent va començar a barrejar la cultura del surf, la música punk i el pop art; estaven en l'ona del "faci-s'ho vostè mateix", i per això van fabricar la seva pròpia roba, la seva música, els seus skates. Eren contracultura. Posteriorment, els Beastie Boys, un grup de nois blancs que rapejaven a les gires de Madonna i que barrejaven música, monopatí, art i festa, van impulsar la roba de carrer."

Mirat així sembla impossible que una fira sobre una moda d'aquest tipus mogui 80 milions d'euros.


El tema del monopatí no es queda aquí, segon Vogel "el monopatí té molt d'esport, però també té a veure amb la mirada sobre la realitat. Quan el practiques, sents molta eufòria, se't desconnecta el cervell i comences a veure d'una altra manera l'arquitectura urbana. Avalues els edificis segons si els pots skatejar o no. El perfil de la ciutat canvia. Tot això et fa més susceptible a l'art, et porta a produir-ne."

No sé si skatejar és la recepta per tenir una creativitat que produeixi obres d'art, però sí que Vogel ens planteja la solució als problemes de qui aspira a ser modern i no ho aconsegueix (o no sap si està en el camí encertat). Vogel recomana que per ser extra-cool és "instal.lar-se a Hawaii, fumar molts porros, surfejar al màxim i saber qui són Hiroshi Fujiwara, James Jebbia o Shann Stüssy", si no, no ets ningú, i menys en el Bred & Butter.

Però és que des del monopatí el món es veu diferent i fins que no hi puges, no estàs a l'alçada.